Balkán+ találkozó Belgrádban

Október 1-jén és 2-án a szerb ADRA szervezésében egy olyan találkozóra került sor, melyet a Balkán országok irodáinak szerveztek, és amelyre meghívást kaptak a szomszédos országok munkatársai is. A találkozó témája a régió országainak együttműködése volt, melynek két fő vonulata a vészhelyzetekben történő együttműködés, illetve a közös programok megvalósítása, források használata. Ezenkívül lehetőség volt a szerb ADRA munkájába betekinteni: menekültek számára létrehozott közösségi központot látogattak meg a résztvevők, valamint megismerkedhettek a helyi iroda munkatársaival is.

A közös munkát érintő felajánlások mellett a jövőre vonatkozóan konkrét cselekvési lépéseket fektettek le a résztvevők. A magyar ADRA felajánlása esetleges vészhelyzetekre egyrészt a speciális mentésben történő részvétel szakemberekkel és felszereléssel, valamint szárítógépek, illetve a katasztrófa utáni átmeneti időszakban használható Aqua Boxok voltak.

A határon átnyúló együttműködések különféle formáinak lehetőségét folyamatos pályázatfigyeléssel szeretnék elősegíteni a csoport tagjai, élve az Európai Unió és egyéb források  adta lehetőségek felhasználásával.

 

Sitkei Zoltán
ADRA Alapítvány
ügyvezető igazgató