Galina

„És a mint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is aképpen cselekedjetek azokkal.” (Lukács 6:31)

 

Aki közelebbről ismeri a  kárpátaljai helyzetet, bizonyára átérzi, hogy mennyire nehezen élnek itt az embertársaink, köztük hittestvéreink is. Akik tehették, már régen elhagyták az országot a jobb jövő reményében. De az időseknek nem kedvez a rendszer, nekik nincs más választásuk, mint az, hogy otthon maradjanak, és túléljenek az igen kevés nyugdíjból.

A háború kezdete óta nagyon sokan áttelepültek a háborús övezetből a békésebb országrészekbe. Menekülve a fegyverropogás elől, így települt át Donyeckből Észak-Ukrajnába, Csernyigov városába Galina Dmitrenko is az unokájával. Galina otthona semmivé lett a bombázás alatt, és majdnem minden családtagját elveszítette a háború idején, illetve a hideg, téli időszakban átélt nagy nélkülözés, és megfázás okozta betegség miatt.

A kárpátaljai adventista testvérek segítettek rajtuk, és nemrég meg is keresztelkedtek – hiszen nem voltak adventisták. Galinának jelenleg orvosi beavatkozásra, csípőprotézis- és térdműtétre van szüksége, amelyet Kárpátalján az egészségügyi biztosítás nem finanszíroz. A műtét hiányában már hónapok óta nem tud járni, és nagy fájdalommal éli a mindennapjait.  A műtét összege 850 000 forintnak megfelelő ukrán hrivnya, de a testvérnőnek nem volt megtakarítása. Nyár elején a magyar ADRÁ-tól is kértek segítséget, ekkor a közösségi médián adományozásra tettünk felhívást remélve, hogy a segíteni tudó, együtt érző embertársak adakozni fognak.

Galina és az unokája állami szükséglakásban lakik, egyetlen kicsi, hosszúkás szoba az otthonuk; fürdőszoba, folyóvíz és mindenféle komfort nélkül. Ukrajnában ez év júliusában emelték meg a minimálisan folyósítható nyugdíjat, amelynek összege most sem éri el a havi 14 000 forintot. Galina nyugdíjas, az unokája pedig még diák, és úgy kell megélniük a fent említett összegből, hogy az árak hasonlók a magyarországi árakhoz. (Sajnos a munkaképes, dolgozó testvéreink sincsenek sokkal jobb helyzetben, hiszen a nettó havi minimálbér 30 000 Ft alatt van…)

Az ukrajnai testvérek adományán kívül sokat adakoztak a Veszprémi, Nemesvámosi, Budapest-Káposztásmegyeri, Kistarcsai Gyülekezetek tagjai, valamint országos szinten több testvér és magánszemély küldött adományt és több gyülekezet is imában hordozta a testvérnőt.

Hála Urunknak és a testvéri összefogásnak, a szükséges pénzösszeg összegyűlt, így Galinát szeptemberre előjegyezték a műtétre. A műtétet hosszú rehabilitációnak kell követnie. Erre a célra is örömmel fogadjuk az adományokat és Istenünktől testi-lelki egészséget és jólétet kívánunk mind Galina, mind az adakozók számára!

 

Lőrincz Melinda

ADRA munkatárs