Iskolások látogatása a csengeri adventista imaházban

Csenger városa Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a román határtól nem túl messze  található. A település kiemelt helyett kapott a megyében, hiszen a város vezetése Makovecz Imre Kossuth-díjas építészt és tervező csoportját hívta meg a belvárosban található közintézmények épületeinek tervezésére. Ebbe a projektbe kapcsolódott be egyházunk is. A belvárostól kissé távolabb eső telken épült fel Makovecz Imre építész tervei alapján az egyház kápolnája.

Idén november 20-án lett volna Makovecz Imre 82 éves. Ebből az alkalomból látogatták meg a helyi általános iskola tanulói az adventista kápolnát, így emlékezve meg a magyar organikus építészet legismertebb képviselőjéről. Az épületet Mezei Rózsa Szilvia, szórványgyülekezetünk vezetője mutatta be a felső tagozatos diákoknak és az őket kísérő tanároknak.

Az épület egyik érdekessége a bejárati és a hátsó rész nyílászáróinak kialakítása. Ezek egy lombos fát formázó ablakok, amelyek az élet fáját jelképezik. Az építmény négy sarkán lévő bástya és a kápolna belsejében látható 6 óriási tartóoszlop Isten erkölcsi törvényét mintázza. Az előbbiek az Isten és ember közötti parancsolatok, míg az utóbbiak az ember és ember közötti kapcsolat jelképei.

A tanulók így egy rövid bibliaismereti órán képet kaphattak hitünkről is. Kívánjuk, hogy ez a kis helyi közösség épüljön olyan szép lelki épületté, mint amilyen szép maga a kápolna épülete is!

 

Várhelyi Zoltán