Megbékélés a zsidóság és az adventisták között

A Nemzetközi Zsidó–Adventista Tanácskozás a Generálkonferencia szervezésében került megrendezésre 2018. július 26. és 31. között, amelynek a Southern Union Conference központja adott helyet Norcrossban, Georgiában, az Amerikai Egyesült Államokban.

Az értekezleten jelen volt és felszólalt Homer Trecartin, a Generálkonferencia Globális Misszió igazgatója, továbbá a Shalom Tanulmányi Központ és az Észak-amerikai Divízió Adventista–Zsidó Szolgálat vezetése, valamint az Izraeli Migdalia Életmódközpont képviselője. Ezek az intézmények igen fontos szerepet töltenek be a zsidóság elérésében. A világ minden tájáról a divíziókat és az uniókat az Adventista–Zsidó Barátság vezetői képviselték.

„A tanácskozás arról szólt, miként tudja segíteni a Hetednapi Adventista Egyház a megbékélést a zsidóság és kereszténység, valamint az adventisták között. A Generálkonferencia vezetése fontosnak tartja, hogy tekintsünk vissza a kereszténység zsidó gyökereire. Ennek érdekében »Zsidó–Keresztény Szak« Mesterképzés (MA) elindítását tervezik 2019-től az amerikai Andrews Egyetemen, ahol a hallgatók Zsidó–Keresztény Vezetéstudomány képesítést szerezhetnek” – nyilatkozta dr. Tokics Imre.

A Shalom Tanulmányi Központ komoly erőfeszítéseket tesz az adventista-zsidó barátság irányába, valamint adventista zsinagógák lelkészeinek képzésére. Dr. Alexander Bolotnikov igazgató a gyűlés alkalmával, ünnepélyes keretek között adta át a hallgatóknak a diplomát, akik ebben a tanévben fejezték be tanulmányaikat.

A konferencián az adventista–zsidó barátság jegyében jelentéseket hallgattak meg a résztvevők a világ különböző tájairól, Európából, Észak- és Dél-Amerikából, Ausztráliából, Izraelből, Új-Zélandról, Franciaországból, Zimbabwéből, Ukrajnából. Magyarországról dr. Tokics Imre tartott előadást, kiemelve, hogy e szolgálat erőfeszítései a zsidó közösségekkel való kapcsolattartásra irányulnak.

A Shalom Adventure vezetője, Jeff Jaremsky beszámolt arról, hogy milyen komoly érdeklődés van a honlapjukon (https://www.shalomadventure.com/), ahol naponta jelennek meg újabb és újabb cikkek, amelyet havonta 8000 látogató keres fel.

A jelentésekben az előadók erőteljes tanúbizonyságot tettek arról a csodálatos útról, amelyen az Örökkévaló vezette a zsidó és az adventi népet.

A szombati istentiszteleten különleges dicsőítésre került sor, amikor a több száz éves Tórából olvastak fel, amely a Hetednapi Adventista Egyház tulajdona, amit a jelenlevők közelről megtekinthettek és megérinthettek.

A konferencia utolsó két napja az észak-amerikai zsidó–adventista barátságra összpontosított, a történelmi, a teológiai, a szociális-kulturális és a gyakorlati vonatkozások tekintetében.Az ülésen jelen volt és felszólalt Tony Anobile, az Észak-amerikai Divízió alelnöke, aki meghallgatta a jelentéseket, és hangsúlyozta, hogy „szélesebb konszenzusra és a zsidó gyökereink elismerésére van szükség ahhoz, hogy a hármas angyali üzenettel összefüggésben elérjük és megszólítsuk a zsidó népet az örökkévaló evangéliummal.”A konferencia bizottsága előkészítette és megszavazta a Konszenzus Nyilatkozatot, amelynek tartalma Róma 9:4–5 és Róma 10:10–15 verseire épül: „…Mily szépek a békesség hirdetőknek lábai, akik jókat hirdetnek!”A Magyar Unió 2010-ben alapította meg hazánkban az Adventista–Zsidó Barátság Szolgálatot, amelynek vezetésével dr. Tokics Imre testvért bízta meg.
(TINÉ)