Segítség a digitális átállásban

A 2020. március 11. napján kihirdetett és azóta meghosszabbított veszélyhelyzet egyik legmeghatározóbb intézkedése az oktatást érintette, melynek során az intézmények digitális platformokra álltak át. Ennek során a tanórák anyagait videókonferenciák keretében tartják meg, a feladatokat pedig különféle rendszereken keresztül, elektronikus úton küldik el a tanulóknak, akik ugyanezen módon juttatják el tanáraiknak a megoldott feladatokat. Erre a magyar közoktatás nem feltétlenül volt teljességgel felkészülve, a gyermekvédelmi intézmények számára pedig szinte megléphetetlen volt az átállás, ami az állami gondoskodásban élő gyermekek oktatásának biztosítását illeti.

Az ADRA Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány ezért indította el a   #tanuljotthon elnevezésű programját, mely alapvetően intézményfejlesztési program. Célja, hogy az oktatási intézmények számára informatikai eszközöket biztosítson, melyeket az iskolák a leginkább rászoruló tanulóik számára adnak kölcsön a tanév végéig. Az oktatás visszaállásával a gépek visszakerülnek az intézményekhez és azok informatikai eszköztárát gazdagítják majd.

A program beindítására adománygyűjtést hirdettünk meg közösségi médiaoldalainkon, melyre a cikk megírásáig 907 000 Ft érkezett. Ebből az összegből Budapesten, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében juttattunk számítógépeket gyerekeknek. Ez hozzávetőlegesen 45 gyermek oktatásban történő részvételét könnyítette meg.

A program folyamatosságának biztosítására várjuk a további felajánlásokat, valamint keressük a pályázati lehetőségeket, hogy még több gyermeket és családjukat segítsük ebben a nehéz helyzetben.