Testünk egészsége, és ami ennél is több

„Életeden át tartson erőd!” – ez a legfontosabb gondolat, ha a hosszú élet jut eszembe. Azonban nem mindegy, milyen életminőséggel éli meg az idős személy az utolsó éveit. Derűs öregkorról nem beszélhetünk, ha ágyhoz kötötten, a demencia tüneteit tapasztalva, fájdalmakkal megterhelve él valaki. Nem ilyenről álmodunk.

AdventInfo 2024. április 30.

„Életeden át tartson erőd!” – ez a legfontosabb gondolat, ha a hosszú élet jut eszembe. Azonban nem mindegy, milyen életminőséggel éli meg az idős személy az utolsó éveit. Derűs öregkorról nem beszélhetünk, ha ágyhoz kötötten, a demencia tüneteit tapasztalva, fájdalmakkal megterhelve él valaki. Nem ilyenről álmodunk.                                                                                      

Mit szeretnénk? Ép testben, ép lélekkel, friss gondolatokkal, aktív élettel átadni a tapasztalatokat az utódainknak, még vén korban is. Hogyan valósulhat ez meg? A KÉK ZÓNÁK olyan területek a földön, ahol ez valósággá vált. Vajon mi a titkuk? 100 évig élni boldogan, egészségesen…

Egy átfogó tudományos kutatás eredményei bemutatják ezeket a meghatározó tényezőket:                  a genetika és környezeti hatások mellett – amelyekre nincs sok befolyásunk – az életmód a döntő  elem. Ez jó hír, mert „nincs megírva a sorsunk”, életmód-változtatással sok betegség megelőzhető. Mik tartoznak az életmódhoz?

– Egészséges táplálkozás, ami tartalmaz sok zöldséget, gyümölcsöt, diófélét, magokat, rostdús ételeket.

– Sok mozgás a szabadban, munka, sport, természetközeli létforma.

– Aktív közösségi élet: családban, barátokkal, gyülekezeti csoportokban.

– Spirituális tapasztalatok, a hit megélése, gyakorlása.

Ezt a témát jártuk körbe 2024. március 9-én a Körzeti Egészségnapon Hajdúböszörményben dr. Ősz-Farkas Ernő vezetésével. Örömteli gondolat, hogy a Kék Zónák egyik „felfedezett” helyszíne Kaliforniában Loma Linda, ahol nagy létszámú adventista csoportot vettek górcső alá. Ott élő testvéreink a hiteles, látható példái annak, hogy az életmódról szóló tanításunk eredményhez vezet. A tudományos vizsgálatok is ezt igazolják.

Másnap, március 10-én, a Sóoldat Konferencián vehettünk részt Debrecenben, amit az IHS Alapítvány szervezett, a Magyar Unió Egészségügyi Szolgálatok Osztályának közreműködésével. Egészségügyi dolgozók és lelkészek együtt gondoltuk végig, hogy a betegek gyógyítása során hogyan tudunk valami pluszt adni, a személyes hitünket a segítés, gyógyítás folyamatának a részévé tenni. Egyszóval: hogyan lehetek só és világosság a rám bízottak életében.

Nélkülözhetetlen eleme ennek a folyamatnak, hogy jó szakemberekké váljunk, mert enélkül a beteg elvárása nem teljesül, hiszen gyógyítást vár tőlünk.                                                                                     

Amit közvetítek az őszinte empátia és valóságos érdeklődés? Fontos személy számomra a beteg? Önvizsgálatra indító felvetések ezek. A munka dandárjában elszemélytelenedhet a gyógyítás. Mit tanultam eddig az én Uramtól… A jellemem formálódik, amikor engedek a befolyásának. Ha jó hatást gyakoroltam a hozzám fordulóra, megnyertem a bizalmát, felteheti a kérdést, mi motiválja a viselkedésemet. Bölcsen válaszolni, épp a megfelelő üzenetet átadni, meghatározó. Beszéltünk „hitzászlókról”, „hittörténetekről” és „hitreceptekről” is.                                                        

Inspiráló volt a szituációs játékokban kipróbálni és elemezni az egészségügyi dolgozó és a beteg kapcsolódását. Hogyan tehetjük jól és rosszul…

Bátorító és lelkesítő volt ez a hétvége! Kár lett volna kihagyni! Sokat megtudtunk a szolgálat lehetőségeiről és küldetésünk nagyszerűségéről, amit Isten kezében maradva elvégezhetünk.        Ne csak hallgatók maradjunk, hanem cselekvői is az Igének!

Kovácsné Bokor Sarolta