Újraélesztés és defibrillátor-használat oktatása az ADHSZK intézményeiben

Az Adventista Diakóniai Humán Szolgáltató Központ intézményei AED, azaz félautomata defibrillátor készülékekkel gazdagodtak a 2023-as évben. Az életmentést szolgáló berendezések manapság egyre elterjedtebbek a különféle közintézményekben, közösségi terekben, megtalálhatók már bevásárlóközpontokban, önkormányzatoknál, orvosi rendelők közelében.

AdventInfo 2024. április 30.

Az Adventista Diakóniai Humán Szolgáltató Központ intézményei AED, azaz félautomata defibrillátor készülékekkel gazdagodtak a 2023-as évben. Az életmentést szolgáló berendezések manapság egyre elterjedtebbek a különféle közintézményekben, közösségi terekben, megtalálhatók már bevásárlóközpontokban, önkormányzatoknál, orvosi rendelők közelében. Mivel az egészségügyi statisztikák – különösen Magyarországon, ahol a szív- és érrendszeri megbetegedések adják a halálesetek 53%-át – romló tendenciát mutatnak a hirtelen bekövetkező szívleállások tekintetében, fontos, hogy minél könnyebben elérhetők legyenek ezek a készülékek.

A berendezés azonban csak abban az esetben menthet életet, ha tudjuk használni, illetve ismerjük az alapszintű újraélesztés lépéseit. Így különösen nagy jelentősége van annak, hogy az Élet lehelete program keretében az ADRA Alapítvány ilyen jellegű oktatási feladatokat lát el. Ezért kezdődött el még 2023 során az a folyamat, melyben az ADHSZK intézményeiben dolgozó munkatársak számára szerveztünk tréningeket. Tavaly az Adventista Konferenciai Központban, majd Tasson, az Idősek Otthonában, idén márciusban a Tiborszállási Péchy László Adventista Általános Iskolában tartottunk oktatást, majd áprilisban eljutottunk a Hazafelé Nevelőszülői Hálózat irodájába, a Gyulai Adventista Szeretetotthonba, valamint a Nágocsi Reménység Rehabilitációs Ház, az Idősek Otthona, valamint a Családok Átmeneti Otthona munkatársaihoz is.

Az intézmények dolgozói érdeklődéssel és nagyfokú aktivitással vettek részt a képzéseken, több esetben volt olyan közöttük, aki már korábban használt AED készüléket, illetve Tasson a tréninget követő hetekben szükség is volt a berendezés használatára, így a felkészítő képzés a lehető legjobb időben történt.