Ukrán menekültek segítése hazánkban

„Szeressétek azért a jövevényt; mert ti is jövevények voltatok Egyiptom földén.” (5Mózes 10:19)

Júniusban elindítottunk egy új projektet, melyet az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezettel (UN IOM) partnerségben valósítunk meg.

Rövid távra szállodai szobákat biztosítottunk és középtávra munkásszállót béreltünk a hazánkba érkezett menekültek részére. A Budapest X. kerületi Gitár utcában bérelt munkásszálló teljesen megtelt. A program lebonyolításában folyamatos munkakapcsolat alakult ki a partnerszervezet munkatársaival, ami kiválóan működik.

Júliusban a Gitár utcai szálláson 57 fő tartózkodott, a szállodai szobákban pedig 34 fő fordult meg.

A programban dolgozó sofőrök folyamatosan segítik a menekülteket az egészségügyi ellátórendszerhez történő kapcsolódásban, illetve bármilyen egyéb, szükségszerű személyszállításban.

A Gitár utcai munkásszállás bérlésével párhuzamosan, augusztus folyamán a Budapest XIII. kerületi Röppentyű utcában is béreltünk társasházi lakásokat, így összesen 30 lakást biztosítottunk a menekültek számára, melyekben lapzártakor összesen 112 személy tartózkodott. Augusztus végére már minden lakásban volt lakó, általánosságban többgyermekes családok.

Az ENSZ munkatársai folyamatosan tartják a kapcsolatot az elszállásolt menekültekkel és segítik őket – az ADRA munkatársai pedig folyamatosan biztosítják számukra az alapvető szükségleteket.

A programra az anyagi fedezetet a partnerszervezet biztosítja.

A hazánkba érkező, ill. a menedékstátuszt kérelmezők támogatására további megkeresést kaptunk a német és a japán ADRÁ-tól is, mely programok kidolgozása és véglegesítése folyamatban van.

Miközben hálásak vagyunk Istenünknek a lehetőségért, hogy támogatni tudjuk az otthonukat elhagyni kényszerült embertársainkat, Jób szavai jutnak eszembe: „Nem hált jövevény az utcán, ajtómat kitártam az átutazó előtt” (Jób 31:32, RÚF 2014).

A mellékelt fotón az ADRA és a partnerszervezet munkatársai, valamint egy önkéntes házaspár látható a projekt kezdeti időszakában, a Gitár utcai épület előtt.

Lőrincz Melinda

ADRA munkatárs