20 éves a Hazafelé

A Hetednapi Adventista Egyház Hazafelé Nevelőszülői Hálózata 2002. október 1-jével kapta meg működési engedélyét. A hálózat történetéhez tartozik, hogy létrehozásának szükségességét a Budapest XX. kerületében dolgozó néhány gyermekvédelmi és szociális szakember a saját munkája során tapasztalta. Az ő fejükben fogant meg az ötlet, hogy megalapítsák a jelenleg is működő nevelőszülői hálózatot a családjukból kiemelt gyermekek megsegítése céljából.

A Keresztény Advent Közösség és a Hazafelé Közhasznú Alapítvány közös összefogásával, valamint a Reménység Alapítvány anyagi, erkölcsi, szakmai támogatásával jött létre a Hazafelé Nevelőszülői Hálózat. 2012-ben a törvényi változások miatt a Keresztény Advent Közösség az „anyaegyháznak”, a Hetednapi Adventista Egyháznak adta át a Hazafelé Nevelőszülői Hálózat fenntartását és működtetését. A hálózat székhelye jelenleg Budapest, XVIII., Csaba utca 9., ahová 2021 májusában költöztünk.

Az első gyermekek kihelyezésére 2002 decemberében került sor, azóta folyamatosan érkeznek a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek a nevelőcsaládokhoz. Jelenleg 65 nevelőcsaládunk van, akik 189 gyermek ellátásáról képesek gondoskodni. A nevelőszülők szakmai munkáját 9 munkatársunk segíti, közülük két fő gyermekvédelmi ügyintéző, egy fő pszichológus, öt fő nevelőszülői tanácsadó, egy fő szakmai vezető helyettes és egy fő szakmai vezető. Az igényeknek megfelelően jelenleg is további nevelőcsaládokat keres szervezetünk. Munkatársaink az új nevelőszülők toborzásában is aktívan részt vesznek.

A hálózat életében a 20. születésnap nagy ünnep, ehhez méltóan a jeles esemény alkalmából 200 fős ünnepséget szerveztünk. Meghívottaink között szerepeltek az Adventista Egyház munkatársai, az alapító tagok, dolgozóink, nevelőszülőink, a náluk nevelkedő gyerekek, és rajtuk kívül az összes résztvevő családtagjait is vendégül láttuk. A rendezvényhez az egyház balatonlellei üdülőközpontja biztosította a csodaszép helyszínt.

Az ünnepségen a Hetednapi Adventista Egyház részéről dr. Zolyomi Renáta köszöntötte a nevelőszülői hálózat vendégeit, munkatársait és a hálózatban nevelkedő gyermekeket. A következő program Szmolinka Éva szakmai vezető köszöntése volt, aki megköszönte az alapító tagok, az egyház és a nevelőszülők fáradságos munkáját. A nevelőszülők meghatódva fogadták az elismerő szavakat és az ajándékokat.

A továbbiakban a gyerekek és a vendégek örömére Oláh Gergő énekes tartott nagy népszerűségnek örvendő koncertet, melynek befejezéséül közös éneklésre motiválta a jelenlévőket, és mindannyian átérezhettük, hogy egy közösséghez tartozunk. A Hetednapi Adventista Egyház mint fenntartó biztosította a vendégek ünnepi ebédjét, tűzijátékos tortával köszöntötték az ünnepelteket. Záró műsorként a Miamanó társulat Perpatvar című gólyalábas előadásán vehettünk részt és a jó hangulat biztosított volt.

Végül fáradtan, de élményekkel tele indultak haza gyerekek és felnőttek egyaránt. A hálózat és az egyház dolgozóinak lelkes munkája, szervezése meghozta gyümölcsét, méltán népszerű és bensőséges rendezvénnyel sikerült megörvendeztetni minden vendéget.

Szmolinka Éva
szakmai vezető