A szerelem a Bibliában

Beszámoló az Új Advent Kórustársaság hangversenyeiről

2018 március 10-én és 11-én két koncertet tartottunk Budapesten. A kórusművek mellett egyéb zeneművek is elhangzottak. Juhász Gábor, brémai testvérünk lanton játszott, illetve két vendég muzsikus, Tóth Emese Gyöngyvér énekkel, Szászvárosi Sándor pedig viola da gambán működött közre.

A zeneműveket az irodalom palettájáról színesítettük: a kórus házaspár tagjaitól páros szerelmes versek és Énekek éneke részletek hangzottak el. Két kórustársunk néhány percben azt is megvilágította, nekik mi jut eszükbe a szerelemről és az Istennel való intim közösségről. Hiszen a műsorban nem csupán az emberek közti szerelem bibliai alapú bemutatását tűztük ki célul, hanem ezen keresztül énekeltünk és beszéltünk Isten szerelméről az ember iránt. Hites Gábor szólt arról, hogy Isten milyen szerelmi bánatot érez, ha mi, emberek eltávolodunk tőle, Makkos Norbert pedig arról beszélt, hogyan szerethetjük viszont Istent – ha megtartjuk az Ő parancsolatait –, hogyan „randevúzhatunk” vele rendszeresen. A hangversenyt a nagy menyegzőről, Jézus második eljöveteléről szóló művel zártuk.

Az első koncertet a Práter utcai gyülekezetben tartottuk, telt ház előtt, a másodikat pedig a budafoki evangélikus templomban, ahova még visszavárnak minket. Mindkét helyen sok idegen ember hallgatott minket. Számunkra, a kórus tagjai számára is megindító volt részt venni ebben a szolgálatban; imádkozni egymásért a nehéz körülmények között; látni, hogy a kórus házaspárjai milyen szeretettel felelgetnek egymásnak a versek és az Énekek éneke szavaival; látni Norbi arcát, ahogy a sok ismeretlen embernek olyan természetes egyszerűséggel beszélt a negyedik parancsolatról; megélni, ahogy a kórus énekén keresztül Isten üzenetét adhattuk át.

A szolgálatot folytatjuk! Rövid felkészülési idő után április 15-én felújítjuk tavalyi reformációs műsorunkat. Tavasszal még egy új projektet indítunk, melyhez új tagok jelentkezését is várjuk április végéig. Jelentkezés és további információ: ujadvent@gmail.com

A korábbi koncertjeink felvételei hamarosan elérhetők lesznek a kórus youtube-csatornáján: https://www.youtube.com/channel/UCuj7jLRU4n18yKfOe5NVY2g?view_as=subscriber

További hírek és információk a kórus Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/ujadventkorustarsasag/

 

„Annyira lelkesítő volt a kórus és a zenészek, a versmondók egyszerű és alázatos emelkedettsége, ahogyan világosan és őszintén tálalták a koncert lényegét adó témát, a szerelmet, hogy a két óra hosszát meg sem éreztem, viszont nem tudtam összecsukni a szám, végig mosolyogtam az egészet.” (A közönség egy tagja.)

J.Zs.