A Vizsolyi Biblia fakszimile kiadásának ünnepélyes átadása Pécelen

Pécelen az augusztus 20-i városi ünnepségen az államalapításra való emlékezés és az új kenyér mellett egy harmadik esemény is okot adott az ünneplésre. Ez alkalommal adták át a városnak a reformáció 500. évfordulója alkalmából kiadott városi Bibliát.

Kovács Ernő könyvkötő testvér 10 éve foglalkozik bibliakötéssel, -restaurálással Pécelen. Számos templomnak, városnak és egyéni embernek készített már Bibliát. Nagy megtiszteltetés volt számára, hogy most Pécel Városának készíthetett Bibliát a reformáció 500. évfordulója alkalmából.

A most átadott péceli címeres Biblia különlegessége, hogy ún. fakszimile kiadás, azaz a kinyomtatott szöveg pontos mása az 1590-ben kinyomtatott Vizsolyi Bibliának. Vizsoly a mai napig nevezetes arról, hogy itt látott napvilágot nyomtatott formában az első teljes magyar nyelvű Biblia. A fordítást irányító gönci lelkipásztorról, Károlyi (Károli) Gáspárról Károlyi Bibliának is nevezik.

Ebben a kiadásban benne vannak az ún. apokrif szövegek is.

További különlegesség, hogy a Biblia mérete is igen monumentális, olyannyira, hogy az Ó- és Újszövetség külön kötetben fért csak el.

A reformáció egyik nagy vívmánya: a Biblia mindenki számára érthetővé és hozzáférhetővé lett.

Így Pécel Város lakossága örömmel tudhatja magáénak ezt a kivételes bibliakiadást, melyet hamarosan az arra méltó helyen lehet majd megtekinteni.

 

(gabriel’s)