Könyvológia 1. – avagy mit mondanak a számok?

2022-ben az új, integrált rendszereinknek hála, nemcsak könnyebbé vált a munkánk, de végre elérhetővé váltak azok az adatok is, amelyek objektíve mutatják be, hogyan is működik a kiadó eladási téren. A neves Vaclav Smil cseh származású közgazdász szavaival: a számok nem hazudnak. És nemcsak nem hazudnak, de rávilágítanak fontos dolgokra, amelyeket mostanáig vagy nem láttunk, vagy egyéb okok miatt nem fordítottunk rájuk elég figyelmet.

A kiadó 2022-ben 607-féle könyvből 52 548 db-ot értékesített (szóróanyagokat és hasonlókat nem számolva), az eladott könyvek átlaga így 708 Ft-ot tett ki (37,2 millió Ft bevétellel számolva). Vagyis kb. egy csomag chips aktuális árán bővült a misszió minden egyes célba érkezett kiadvánnyal. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy ez a misszió relatíve legolcsóbb (de biztosan az egyik legolcsóbb) ága.

Lássuk az eladási listák top 10-ét röviden!

Eladások 2022 darabszám szerint (első tíz)

1

A végidők titkai (Mark A. Finley)

2

Passió – A szeretet története (Ellen G. White)

3

A nagy reménység (Ellen G. White)

4

Oltalomra vágyunk (Kárpáti Petronella)

5

Az utolsó napok eseményei (Ellen G. White)

6

A nagy küzdelem (Ellen G. White)

7

A legjobb út (Ellen G. White)

8

Jézus élete (Ellen G. White)

9

A megváltás története (Ellen G. White)

10

Tényleg vége lesz egyszer a világnak? (Dr. Gyetvai Gellért)
Eladások 2022 érték szerint (első tíz)

1

A végidők titkai (Mark A. Finley)

2

Jézus élete (Ellen G. White)

3

A megváltás története (Ellen G. White)

4

A nagy küzdelem (Ellen G. White)

5

Fiatalok Bibliája (revideált Károli)

6

Az utolsó napok eseményei (Ellen G. White)

7

Biblia – Ajándék családoknak (Károli)

8

Passió – A szeretet története (Ellen G. White)

9

Biblia – revideált újfordítás, normál méret

10

A legjobb út (Ellen G. White)

Mit mutatnak a sorok?

Az abszolút első helyezett 2022-ben Mark Finley könyve, mivel mindkét listán elsőként végzett. Ellen White könyvei vitathatatlanul a legnépszerűbbek egyéb ismérvek alapján, hiszen az első tíz helyből darabszám szerint 7, érték szerint 6-ot foglaltak el. Darabszám szerint mindössze három szerző fért be Ellen White mellé az első 10-be, érték szerint csupán egy.

A könyvkiadás egyik ökölszabálya (világi viszonylatban), hogy az új kiadványok viszik a kiadót. Mint látszik, az evangéliumi munkában ez csak részben érvényesül. A leggyakrabban eladott könyvek közül mindössze egy volt minden tekintetben újdonság (A végidők titkai), a többi vagy már lényegesen régebbi (csak esetleg új köntösben jelent meg, mint A megváltás története), vagy legalább egy évvel korábbi kiadás (a Jézushoz vezető út pedig tördelésben és címben volt csak új, egyébként kifejezetten régi kiadványunk). És bár igaz, hogy a drágább könyvek nagyobb példányszámait az akciós időszakok húzzák felfelé, az első 10 helyből 4 esetén a drágább, nagyobb kiadványokat találjuk, vagyis a testvérek jól láthatóan nem az alapján igényelnek csupán könyvet, hogy mi olcsó. Az ár természetesen nem irreleváns, de a téma, az üzenet legalább annyira fontos a táblázataink alapján, mint az ár (ezért szerepelhetnek mindkét táblában előkelő helyen a drágább kiadványok). Úgy is mondhatnánk, hogy üzenetérzékenyek vagyunk, ami kifejezetten pozitív ismérvünk.

Témákat alapul véve egyértelműen a végidős paradigma a vezető az eladási számok alapján (ami természetesnek is hat a világban uralkodó körülmények miatt). Az első tíz helyből (darabszám szerint) 5 fókuszál jelentős részben vagy teljes egészében erre a témára, de érték szerinti értékesítésnél is 4. A Biblia előkelő helyezése igazán nemes vonása a testvérek missziós tevékenységének, hiszen aligha van fontosabb irodalmi eszközünk, mint Isten Igéjének eljuttatása az olvasókhoz.

Végül, de nem utolsósorban

Az elmúlt év több rekordot is hozott: az elmúlt 12 év legerősebb éve lett 2022 (csak ennyi évre látunk vissza, de feltételezhető, hogy akár 20 évet is alapul vehetnénk), köszönhetően a testvérek áldozatkészségének és hivatástudatának. Az elmúlt 12 év legerősebb hetét is ekkor mértük, közel 3 millió Ft-os egyheti bevétellel.

Adataink alapján más érdekességre is fény derült. Mint pl., hogy a gyülekezetek közel 20%-a nem vásárolt könyvet egész évben a kiadótól (mint gyülekezet, traktát). A szórványokat és missziókat is figyelembe véve az arány még rosszabb. Ez azt jelenti, hogy miközben a világ legnagyobb részén a könyvevangéliumi munka gyakran kifejezetten prioritást élvez, addig Magyarországon a gyülekezetek egyötöde vagy egyáltalán nem számol a lehetőséggel, vagy ráhagyja a tagjaira az irodalmi missziót, és traktátként gyakorlatilag nem funkcionál. De ez innentől egy másik cikk témája. A következő számban innen folytatjuk.

Dr. Gyetvai Gellért

kiadóigazgató