Európai Adventista Ifjúsági Konferencia – Valencia

Közel 270 hazai fiatal vett részt idén a négyévente megrendezésre kerülő Európai Adventista Ifjúsági Konferencián, melyre Spanyolországban, Valenciában került sor augusztus 1-től 5-ig, összesen több mint 4000 fiatal részvétele mellett.

A magyar delegáció jó része, 220 fiatal három autóbusszal indult útnak július 30-án. Azonnal nagyon jó közösségi hangulat alakult ki. A hosszan együtt töltött idő úgy összekovácsolta az egy buszon utazókat, mint még talán soha semmi. Együtt éneklés, jó beszélgetések, imádkozás, filmnézés, és rengeteg nevetés volt a program. Sokkal nehezebbnek bizonyult a hosszan egy helyben ülés és még inkább az álmatlanság azoknál, akik puha ágyhoz szoktak. De ezeket az apróbb megpróbáltatásokat is nagyon hamar elfelejtette mindenki, amikor Olaszország egy kicsi, de annál gyönyörűbb városkájában, San Remóban megállt a busz, ahol volt lehetőségünk 9 órát pihenni, fürdeni, bejárni a várost – már akinek volt ilyenre energiája azután, hogy keveset aludt.

Akármennyire is jó volt az együtt töltött idő a buszokon, egy sokkal komolyabb élménnyel készültek a konferencia szervezői. A legmaradandóbbak ezek közül talán a reggeli és esti áhítatok voltak, amelyeknek egyik fő része volt az Istent dicsőítő közös éneklés és a szívet és elmét megmozgató közös gondolkodás Megváltónkról. A kongresszus alapgondolata az „utazás“ volt. Hogyan érdemes az élet nevű utazást megtenni? Mikre figyeljünk oda? Miket tartsunk szem előtt, ahogy napjainkat éljük? Ezekre a kérdésekre próbáltak többen is választ adni.

A reggeli áhítatokat különböző kisebb előadások követték. Rengeteg féle témából és előadóból válogathattak a résztvevők aszerint, hogy ki milyen témában volt érdekelt. Délutánonként a fiatalok több program közül is választhattak. Volt lehetőség közös testmozgásra, ahol bárki kipróbálhatta magát többféle sportágban is. Mások kihasználták az időt a város felfedezésére, vagy lementek a tengerpartra. A magyar fiataloknak az utóbbiakra volt lehetőségük szervezett módon is. Megint mások missziót végeztek a környéken lakó emberekért, és voltak, akik Jeffrey Rosario és Ty Gibson előadásában érdekes és mély témákról tanultak. A délutáni kikapcsolódás után a napot záró esti áhítat alkalmával Sam Leonort hallgathattuk meg, aki az ifjúsági találkozó főelőadója volt, és aki nyílt és őszinte kifejezésmódjával olyan közel hozta Isten jelenlétét, hogy mindenki feltöltődött szeretettel és jókedvvel.

A csütörtök délután volt talán az egyik legemlékezetesebb, amikor Valencia egyik főterén a város előtt bemutatásra került egy szögekből készült mozaik arckép Jézus Krisztusról. Minden résztvevőnek és arra járónak lehetősége volt egy-egy szöggel hozzájárulni a több ezer szögből álló műalkotáshoz, amellyel sikerült Guinness-rekordot is felállítani. Mindezzel azt az üzenetet közvetítettük Valencia számára, hogy mindenkinek a története egy-egy mozaikdarabka, amellyel – ha összefogunk – be tudjuk mutatni a Megváltó szeretetét, az Atya képmását. Ennek a programnak a segítségével több száz olyan személyes beszélgetés alakult ki, amely során a város lakói közelebb kerülhettek Istenhez.

Nehéz volt a sok jó tapasztalat és lelki élmény után újra buszra szállni, hátrahagyva azt a helyet, ami máris annyira a szívünkhöz nőtt. Azonban az első néhány csendes óra után a busz újra hangos volt a konferencián kötött új barátságoktól, élménybeszámolóktól és énekléstől. A hazafelé utat még színesebbé tette az olaszországi Garda-tó egyik leggyönyörűbb kisvárosában, Sirmionéban elöltött néhány óra. Mindannyiunk számára feledhetetlen élmény maradt a kis város hangulatos főutcája, az óriási olasz fagylalt, nem beszélve a kis település központjában található pizzázóról, amit percek alatt megtöltött a magyar delegáció. A nap végéhez közeledve, tudtuk, hogy már csak pár óra választ el a magyar határtól, ami azt jelentette, hogy hamarosan el kell búcsúznia a csapatnak. Éreztük, hogy ez elég nehéz lesz, hiszen még jobb közösséggé kovácsolódtunk a hazaút során.

Hála Istennek, hogy gondoskodott egy ilyen nagyszerű alkalomról, amelynek köszönhetően lelkileg új élettel teli fiatalok lephetik el a magyarországi adventista gyülekezeteket!

Henter Zsombor