AIDS

A Hetednapi Adventista Egyház hivatalos állásfoglalása

Az immunrendszer elpusztulásával járó betegség és a velejáró állapotok rohamosan terjednek a Földön. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a közeljövőben a világ számos országában minden 100 tagot elérő vagy azt meghaladó létszámú egyházi felekezetben lesz egy olyan személy, akinek van egy AIDS-es barátja vagy rokona.

Az AIDS-nek két jelentősebb terjedési módja van, egy fertőzött személlyel fenntartott szexuális kapcsolaton keresztül és HIV-vírussal fertőzött vér útján, ami nem steril tűvel vagy fecskendővel adott injekció vagy fertőzött vérkészítmény közreműködésével kerülhet a szervezetbe. A fertőzés megelőzhető, ha mellőzzük a házasság előtti nemi életet, és a házasságban is a hűségen alapuló monogám kapcsolatot tartjuk fenn egy olyan személlyel, aki nem fertőzött. Ugyanakkor megelőzhetjük a fertőzést abban az esetben is, ha kerüljük a nem steril tű, fecskendő használatát, és biztosítjuk a vérkészítmények tisztaságát.

Az adventisták elkötelezték magukat az AIDS megelőzésével kapcsolatos nevelésre. Jó néhány éve az adventisták küzdenek a kábítószerek terjedése, árusítása és használata ellen, és ezt teszik ma is. Az adventisták támogatják a szexuális nevelést, amely azt az elvet hirdeti, hogy a szexualitás Isten ajándéka az embereknek. A bibliai szexualitás egyértelműen a házastársra korlátozza a szexuális kapcsolatot, és kizár mindenféle szabad szerelmet, és minden más jellegű nemi kapcsolatot, ami fokozott veszélyt jelent a HIV-fertőzés szempontjából.

Az AIDS-es betegekkel szemben Krisztushoz hasonló – könyörületes, segítőkész és megmentő – lelkületet kell táplálnunk. Ahogyan Jézus a szívén viselte a leprások, korának legirtózatosabb fertőző betegeinek sorsát, úgy az ő követői gondot viselnek az AIDS-es betegekre.

Jakab így figyelmeztetett: „Valaki pedig ezt mondja nekik közületek: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg, és lakjatok jól, de nem adjátok meg nekik, amire a testnek szüksége van, mit használ az?” (Jak 2:16)

Ezt a nyilvános nyilatkozatot a Generál Konferencia elnöke, Neal C. Wilson tette közzé, a Hetednapi Adventista Egyház 16 alelnökével való konzultálás után, 1990. július 5-én a Generál Konferencia indianapolisi gyűlésén, Indiana államban.